"Je bent uitgeput, je hebt tijd nodig om bij te komen", zei ze.
"Nee hoor, ik kan gewoon doorgaan. Morgen ga ik weer aan het werk hoor”, zei ik koppig.
"Waarom is het zo moeilijk om toe te geven dat je lichaam rust nodig heeft?” vroeg ze.
“Stilstaan en fouten maken voelen voor mij als falen en dat voelt niet fijn", gaf ik aan.
"Mag jij dan geen fouten maken?" vroeg ze verbaast.
Compassie tonen, waar begin je? Toen ik opgebrand was, worstelde ik hier enorm mee. Ik wist niet waar ik moest starten. Gaandeweg werd me duidelijk dat alles begint met liefde: eerst liefde voor jezelf en daarna liefde voor anderen.
Voordat ik opgebrand raakte, stapte ik zo snel mogelijk over mijn verdriet en emoties heen. Ik kon er niet mee omgaan; het doorvoelen was te zwaar en ik bleef naar mijn gevoel te lang in die pijn en situatie hangen. Daarom besloot ik mijn verdriet steeds sneller weg te duwen en maakte het mezelf makkelijker door te zeggen: "Anderen hebben het veel erger, dit is niet zo erg." Daarna kon ik gemakkelijk verder zonder stil te staan bij mijn gevoel, want voor mij was "stilstaan achteruitgang". En zo deed ik dat jaar in, jaar uit, totdat het niet meer ging en ik gedwongen werd op de rem te trappen.
Blijkbaar had ik dit mechanisme ontwikkeld om niet te hoeven doorvoelen en confrontaties met emotie en pijn te vermijden. Daarom richtte ik mijn aandacht op alles zo perfect mogelijk te doen, zodat dit soort momenten minder vaak voorkwamen. Fouten maken stond immers niet in mijn boekje en ik deed er alles aan om ze te voorkomen. Dit soort patronen ontstaan vaak door gebeurtenissen en ervaringen in je leven. Ze zorgen ervoor dat je streng en hard voor jezelf bent, zonder dat je het zelf beseft.
Tijdens mijn traject met mijn coach hebben we uitgebreid gesproken over het onderwerp "compassie". Dit was een uitdaging waar ik mee worstelde, omdat ik van mezelf geen fouten mocht maken. In het verleden resulteerde dit in perfectionistisch gedrag. Onder druk en stress werd dit gedrag zelfs controlerend en dwingend. Fouten maken voelde als falen, als niet goed genoeg zijn en gaf me een gevoel van buitengeslotenheid. Hoewel ik wist dat ik perfectionistisch was, had ik nooit het besef dat ik zo ver kon doorslaan.
Toen ik opgebrand raakte, voelde ik me vreselijk eenzaam omdat ik het idee had dat ik had gefaald. Ik wilde niet alleen zijn, want die eenzaamheid was overweldigend en zo intens had ik het nog nooit ervaren. Mijn uitval voelde als falen, een fout waar ik zogezegd maar mee moest leren leven. Op dat moment raadde mijn coach me aan om meer compassie voor mezelf te tonen. Het was ontzettend moeilijk om dit toe te passen. Het enige wat ik me toen afvroeg was: Hoe dan?
In deze periode van bezinning werd ik getriggerd om na te denken over mijn kijk op mezelf in vergelijking met anderen. Hoe kun je wel van anderen houden als je niet van jezelf houdt? Hoe kun je wel compassie tonen voor anderen terwijl je dat niet voor jezelf kunt opbrengen? En waarom sta je anderen toe fouten te maken, maar jezelf niet? Toen drong het plotseling tot me door dat ik al die tijd heel erg streng en hard voor mezelf was geweest, terwijl ik voor anderen juist mild kon zijn.
Naast mijn coaching traject begon ik ook direct met mediteren. Beide hebben me enorm geholpen bij mijn reis naar innerlijke groei en zelfliefde. Hierdoor groeide mijn bewustzijn en leerde ik liever te zijn voor mezelf. De sleutel was om mezelf in dat soort situaties af te vragen: hoe zou ik reageren als het mijn kind, partner, vriendin of moeder was? Na verloop van tijd merkte ik dat mijn zelfbeeld veranderde en ik met meer compassie naar mezelf kon kijken. Dit gaf me steeds meer vertrouwen en vervulde me met liefde, zowel voor mezelf als voor anderen. Ik kon nu mededogen en compassie op een dieper niveau ervaren, simpelweg omdat ik mezelf toestond om fouten te maken en ervan te leren. Zo besefte ik dat het leven niet draait om hoe anderen je prestaties beoordelen of je inzet waarderen, maar juist om hoe liefdevol je naar jezelf kunt kijken; de rest volgt vanzelf.
De reis naar zelfcompassie, een pad dat leidt tot innerlijke groei en liefde, is essentieel voor heling en zelfliefde. Waarbij de focus op liefde voor jezelf ervoor zorgt dat andere aspecten van het leven moeiteloos in balans komen: The Effortless Movement.