Iedereen heeft er weleens last van: niet direct in slaap kunnen vallen. Het is zo herkenbaar. Bij de één gebeurt het vaker dan bij de ander. Slaap is belangrijker dan vaak wordt gedacht. Tijdens je slaap heelt je lichaam en laad je weer volledig op. Maar wat zorgt ervoor dat we soms moeite hebben om in slaap te vallen? In een wereld vol schermen, constante prikkels en volle agenda’s is het vaak lastig om ruimte voor jezelf te nemen en echt tot rust te komen.
Zelf worstel ik al sinds mijn jeugd met slapen. Vroeger las ik voor het slapengaan een boek, wat ervoor zorgde dat mijn ogen moe werden en ik met mijn boek in slaap viel. Omdat ik altijd een moeilijke slaper ben geweest, heb ik van alles geprobeerd om sneller in slaap te vallen: warme douches, geen koffie in de avond, lezen, geen zware maaltijden voor bedtijd en zelfs intensief sporten. Maar niets hielp echt. Tegenwoordig hebben we telefoons: ik scrol eindeloos op mijn telefoon totdat mijn ogen zwaar aanvoelen. Echter zorgt het blauwe licht van de schermen ervoor dat je hersenen actief blijven. Hierdoor blijf ik langer wakker en komt het slaperige gevoel later op gang. Mijn huidige routine bestaat uit een warme douche voor het slapengaan, maar vaak eindig ik toch met scrollen of appjes sturen als ik in bed lig.
Door mijn burn-out veranderde mijn kijk op mijn slaaproutine. In die periode sliep ik steeds slechter, wat leidde tot extreme vermoeidheid, prikkelbaarheid en weinig tot geen energie overdag. Toevallig las ik over de invloed van schermgebruik en stress op onze slaap en besloot ik het eindeloze scrollen op mijn telefoon voor het slapengaan te minderen. Doordat schermgebruik onze hersenactiviteit langer actief houdt, komen er allerlei gedachten naar boven zodra je lichaam tot rust komt. Waardoor ik vaak lag te piekeren over van alles, wat veel onrust veroorzaakte. Regelmatig vroeg ik me af: hoe kan ik mijn gedachten tot rust brengen voor het slapen, zodat ik minder pieker en beter slaap?
Tijdens het lezen van een boek ontdekte ik de methode van dankbaarheid beoefenen voor het slapengaan. Tijdens mijn burn-out was ik al begonnen met dagelijks mediteren onder begeleiding van mijn meditation teacher en het beoefenen van dankbaarheid met hulp van mijn coach. In eerste instantie had ik twijfels over deze methode. Hoe zou het beoefenen van dankbaarheid mijn slaap kunnen verbeteren? Toch besloot ik het een kans te geven. Het idee is simpel: ga comfortabel liggen, leg je hoofd op het kussen en denk na over de dingen waarvoor je die dag dankbaar bent. Aangezien dankbaarheid al een onderdeel van mijn dagelijkse routine was, had ik wel een idee hoe dit voelde, maar het integreren in mijn slaaproutine was toch een uitdaging. Hetzelfde ervaarde ik ook tijdens mijn burn-out toen ik startte met het beoefenen van dankbaarheid, ik vond het toen ook lastig. Ik begon toen met dankbaar zijn voor de kleine dingen in het leven.
Wil je meer lezen over hoe ik dankbaarheid een plek in mijn leven heb gegeven? Kijk dan eens naar onze blog: "Ik ben dankbaar".
Als ik deze ervaring deel, vragen mensen me regelmatig: 'Waar ben je dan dankbaar voor als je gaat slapen?' Het antwoord kan heel eenvoudig zijn: dat ik die ochtend ben opgestaan, heb gemediteerd, samen met iemand koffie heb gedronken, een wandeling heb gemaakt, gezond ben, tijd voor mezelf heb genomen of gewoon een prettige dag heb ervaren. Als je er op deze manier naar kunt kijken, zijn er altijd wel momenten waarvoor je dankbaar kunt zijn. Het gaat erom dat je bewust stil staat bij deze momenten, wat ervoor zorgt dat je bewuster gaat leven.
Dankzij het mediteren en het regelmatig beoefenen van dankbaarheid heb ik mezelf deze waardevolle gewoonte aangeleerd. Wat ik heb ontdekt, is dat dankbaarheid helpt om piekergedachten te verminderen, meer positieve emoties te creëren, mijn stressniveau te verlagen en mijn slaapkwaliteit te verbeteren. Hierdoor sluit ik mijn dagen met een positiever gevoel af. Mijn slaappatroon is rustiger geworden, ik word minder vaak midden in de nacht wakker en sta over het algemeen uitgerust en vol energie op. Als ik in de nacht toch wakker word, probeer ik mijn telefoon zo veel mogelijk te negeren. Soms kan ik de verleiding niet weerstaan om de tijd te checken, dan tik ik snel op het scherm en draai ik me weer om en focus me op dankbaarheid, waardoor ik vaak weer in slaap val.
Wil je dit ook eens proberen? Schrijf elke avond drie dingen op waarvoor je dankbaar bent en herhaal deze gedachten als je in bed ligt. Het helpt je om vertrouwd te raken met een positieve mindset en op deze manier begin je en eindig je je dag met een fijne gedachte. Meditatie en dankbaarheid hebben mij beide erg geholpen om rustiger en met meer vrede in slaap te vallen. Probeer het en ontdek wat voor jou werkt. Ben je wellicht op zoek naar “Geleide Slaap Meditaties”, neem dat een kijken op ons Spotify account. Heb je vragen? Laat het ons weten.
“Sleep is when our soul actually refreshes our body.”
- Deepak Chopra -
Creëer rust en ruimte voor jezelf door te luisteren naar de behoeften van je lichaam. Zo sta je positiever en energieker in het leven en ervaar je de luchtigheid en lichtheid van het bestaan: move effortlessly towards your purpose!