Perfectionist, als je het zo hoort klinkt het als een compliment, toch? Je wordt geprezen om je perfectionisme. De meeste mensen stralen als ze het horen, maar is het altijd een compliment?
Er is niets mis met perfectionisme, maar wel als het ten koste gaat van jezelf. Heb je je afgevraagd waarom we eigenlijk perfectionistisch worden? Vaak is het niet iets dat van nature in ons zit, maar eerder een vaardigheid die we onderweg hebben aangeleerd. Maar wat triggert ons ertoe om die drang naar perfectie te ontwikkelen? Welke ervaringen zorgen ervoor dat we de lat steeds hoger voor onszelf blijven leggen en daarmee ook voor anderen?
Het duurde even voordat ik besefte dat ik was doorgeslagen in mijn perfectionisme en dat het voor mij eigenlijk geen compliment meer was. Ik zag het voorheen namelijk als een eretitel. Totdat ik begon te graven naar wat ik met mijn perfectionisme probeerde te verbergen. Tijdens mijn burn-out kwam ik erachter dat ik diep van binnen geloofde dat ik niet goed genoeg was en dat falen simpelweg geen optie was. De conditionering die ik mezelf had opgelegd was zo sterk, dat ik alles op alles zette om niet te falen, want dat gevoel van niet goed genoeg zijn wilde ik koste wat het kost vermijden. Als extra uitdaging legde ik de lat nog hoger, om te bewijzen dat ik echt goed was in alles wat ik deed. Maar zelfs als het me lukte, vulde dat het gat in mijn zelfvertrouwen niet op; de leegte van binnen bleef ik voelen. En als het misging? Dan was ik mijn eigen grootste en hardste criticus, zonder ook maar een greintje compassie voor mezelf of mijn situatie te tonen.
Dit zorgde ervoor dat ik alleen maar harder werd voor mezelf, met de overtuiging dat ik op deze manier ooit mijn doel zou bereiken en die leegte zou kunnen opvullen. Elke keer weer dacht ik: “Als ik nu mijn doel haal, dan voel ik me beter.” Maar dat was natuurlijk niet het geval. Materialisme en promoties vullen de leegte niet op en zorgen er ook niet voor dat je je gelukkiger voelt. Hoe hoger ik de lat legde, hoe harder ik moest werken en hoe moeilijker het werd om niet te falen. De druk op mezelf werd steeds groter en groter en uiteindelijk gaf ik mezelf onbewust dat laatste duwtje richting mijn burn-out, aangewakkerd door mijn behoefte aan bewijsdrang en faalangst.
Als je het goed bekijkt was het een vicieuze cirkel waar ik in vast zat, waarbij ik zelf het gedrag in stand hield. Het draaide allemaal om niet falen, om me goed genoeg te voelen, door geen fouten te maken en alles zo perfect mogelijk te doen. Omdat het nooit echt voldoening gaf, zette ik de lat steeds hoger, in de hoop dat het op een dag wel voldoening zou geven. Natuurlijk zijn er veel redenen waarom mensen perfectionistisch worden en dat verschilt per persoon. Iedereen is uniek, maar niemand is perfect en dat is helemaal prima.
Voor mij was het essentieel om te begrijpen waarom ik doorsloeg in mijn perfectionisme, waardoor ik me niet goed genoeg voelde, waar de faalangst vandaan kwam en waarom die drang om te bewijzen zo sterk was. Ik wist dat ik hier iets mee moest doen, al was het geen makkelijke opgave. Het werd tijd om me beter te voelen, zonder voortdurend te piekeren over wat er allemaal mis kon gaan.
Wat ik dankzij mijn coach leerde, is dat fouten maken onontkoombaar is, je kunt nu eenmaal niet leren zonder te vallen en weer op te staan. En ja, dat klinkt misschien wat hard, maar het raakt wel de kern. Daarnaast moest ik echt aan mijn zelfvertrouwen werken om dat gevoel van niet goed genoeg zijn te overwinnen. De gesprekken en de steun van mijn coach hebben me enorm geholpen om te begrijpen waar dat gevoel van niet goed genoeg zijn en mijn faalangst vandaan kwamen, waardoor ik aan mijn zelfvertrouwen kon werken. Mijn meditation teacher speelde een cruciale rol hierin; zij hielp me om dichter bij mezelf te komen en mezelf weer te zien, wat mijn zelfvertrouwen een flinke boost gaf. Samen hebben ze me geholpen om de vicieuze cirkel te doorbreken en die sterke conditioneringen los te laten. Hierdoor leerde ik dat het niet erg is als dingen niet perfect gaan. De daad definieert de persoon niet, maar de lering die je eruit haalt, doet dat wel.
Perfectionisme is vaak een trigger die dieper zit dan je denkt en die uiteindelijk zorgt voor een bepaald gedrag. Wil je er iets aan doen, dan zal je echt dieper moeten graven om de oorzaak te vinden. We staan klaar om je te helpen bij die zoektocht. Neem gerust contact op via de site als je hulp nodig hebt.
Perfectionisme is een illusie, waardoor we onszelf in een eindeloze cyclus van zelfkritiek en falen plaatsen. Het is tijd om die valse schijn van perfectie los te laten en te omarmen dat echte groei en voldoening komen vanuit het accepteren van onze onvolkomenheden en het leren van onze fouten: Let’s celebrate our failures, effortlessly.