“Het is erg druk in mijn hoofd!”, zei ik.
“Pieker je veel?” vroeg ze bezorgd.
“Ik heb gewoon veel gedachten, waardoor ik geen rust krijg in mijn hoofd, dat is niet echt piekeren toch?” vroeg ik verbaasd.
Waar kan de drukte in je hoofd vandaan komen?
Vaak vragen mensen zich af waar die drukte in hun hoofd vandaan komt. Nou, iedereen heeft gedachten, en soms behoorlijk wat op een dag. Sommige gedachten blijven hangen, terwijl andere snel worden vergeten. Het is volkomen normaal om gedachten te hebben; door alles wat er om ons heen gebeurt, komen ze zonder enige moeite binnen. Daarin zijn we allemaal hetzelfde.
Heb je je ooit afgevraagd of al die gedachten die je hebt, ooit werkelijkheid worden? Gedachten zijn als illusies, afleidingen van wat er daadwerkelijk gaande is. En toch blijven we onze gedachten als waarheid zien. Waarom hebben gedachten zoveel invloed op ons doen, laten en denken? Hierdoor is het soms moeilijk om situaties zuiver te zien. Iedereen bekijkt het leven door zijn eigen bril, beïnvloed door zijn eigen bagage, wat uiteindelijk bepalend is voor de gedachten die je binnenkrijgt.
Ik kon in het verleden dikke boeken schrijven in mijn gedachten. Zodra zich een situatie voordeed waar ik een naar gevoel van kreeg, stroomden de gedachten zonder enige moeite binnen, en na de ene kwam de andere gedachte binnen. Het is dan ook heel lastig om er niet aan te denken; je blijft in de gedachte hangen, wat zich uit in piekeren. Doordat je er niet uitkomt, wordt het drukker in je hoofd. Ik kon zo opgaan in mijn gedachten dat ik chagrijnig, geïrriteerd en zelfs gestrest raakte. Zoveel effect kan het hebben. Eigenlijk wilde ik er niet in opgaan, maar toch bleven de gedachten zich voeden als ik er aandacht aan gaf.
Ik heb mezelf zo vaak achteraf afgevraagd of dit het waard was? Het antwoord was volmondig NEE! Want uiteindelijk waren mijn gedachten zo hard en kil, vooral naar mijzelf toe. Hierdoor veroordeelde ik mezelf voortdurend, hoewel de situatie achteraf uiteindelijk heel erg meeviel.
Wat kan helpen om je gedachten tot rust te brengen?
Gedachten kunnen vaak ook erg confronterend zijn. Ze kunnen je ergste nachtmerrie spiegelen, waarbij je vaak niet eens wilt dat het werkelijkheid wordt. Zo dacht ik dat ik eindeloos door kon gaan, dat ik oneindig veel energie had en dat niets of niemand mij kon stoppen. Totdat mijn lichaam letterlijk zei: “Nu stop ik, ik ben op, helemaal op!” De gedachten die ik toen over mijzelf kreeg waren frustrerend, slopend en onaardig. Ik voelde me falen en niet goed genoeg, doordat mijn gedachten tegen mij zeiden dat het de werkelijkheid was. Ik was me er niet van bewust dat het helemaal niet waar was; ik zag het gewoon niet. Soms moet je echter stil blijven staan, anders kan je niet helen en de pijn niet loslaten. Maar in het verleden dacht ik altijd, hoe sneller ik eroverheen kan stappen, hoe beter. Dit zat zo in mijn gedachten geprogrammeerd, dat mijn lichaam geen ander signaal kon geven dan stil staan.
Het kostte behoorlijk wat tijd, maar op een gegeven moment kon ik eindelijk afstappen van de gedachten van falen en accepteren dat het goed was dat dit mij overkwam. Langzamerhand merkte ik dat mijn gedachten ook veranderden, waardoor ik meer compassie kreeg voor mezelf. Met coaching en meditatie begon ik weer steeds meer in mezelf te geloven, waarbij ik ook liever werd voor mezelf en niet voortdurend van alles “moest” van mezelf.
Maar de stroom van gedachten stopte niet uit zichzelf. Door middel van hulp ben ik gaan leren mijn gedachten te observeren. Dit was erg belangrijk om te begrijpen dat ik niet mijn gedachten was en dat deze naast mij plaats konden nemen. In plaats van volledig op te gaan in mijn gedachten, waarbij ik zowel mijn gedachten als mijzelf oordeelde. Hierdoor kon ik de gedachtestroom tijdig stoppen en door veel te oefenen werd het steeds natuurlijker.
De een heeft misschien meer gedachten dan de ander. De ander kan misschien beter met gedachten omgaan, wat ook afhankelijk is van de bagage die we met ons meedragen. Wees daarom niet te hard voor jezelf. Als je het niet alleen kunt oplossen, vraag dan om hulp.
Wat mij erg heeft geholpen, is life coaching en mediteren. Op deze manier kon ik ongecensureerd mijn gedachten delen, ze tussendoor observeren en uiteindelijk bespreken zonder dat iemand mij beoordeelde. Het was zo fijn, dat iemand alleen al de tijd nam om naar mij te luisteren. Daarnaast zorgde mediteren voor meer kalmte en rust in mezelf, waardoor ik stress en angsten kon loslaten. Ik had het vertrouwen dat het op een dag minder zou worden. En ik kan je vertellen, geleidelijk is het minder geworden. Ik kan er nu beter mee omgaan en mezelf distantiëren van mijn gedachten zonder er een oordeel over te vellen en daarbij compassie te tonen voor mezelf. Ik zie mijn gedachten niet meer als de waarheid, maar kan er nu juist gefilterd, zonder emotie naar kijken.
Laten we samen streven naar balans in onze gedachten, waarbij we innerlijke rust en helderheid vinden, weg van de drukte in ons hoofd: The Effortless Movement