Als we geboren worden zijn we puur, helemaal onszelf. We hebben niet zoveel last van herinneringen of nare ervaringen die opgeslagen zitten in ons geheugen.
Hoe werkt dat eigenlijk?
Het geheugen bestaat grofweg uit: het expliciete geheugen (bewuste herinneringen), emotionele geheugen (emoties en gevoelens), impliciete geheugen (onbewuste herinneringen) en het restant van je geheugen (gewoonten en vaardigheden).
Het opbouwen van het geheugen gebeurt al in de baarmoeder. Je krijgt hier van alles mee zoals; geluiden, geur, smaak maar ook intergenerationele overdracht. Al deze herinneringen worden opgeslagen in het impliciete geheugen (onbewuste herinneringen) oftewel het onderbewuste.
Naarmate we opgroeien komt er steeds meer bij in het geheugen, in alle soorten en vormen. Om te overleven als je jong bent, denk je soms dat je zelf kan bepalen of je een minder prettige herinnering kan bewaren of niet. Soms stoppen we de negatieve herinnering en emoties zo ver weg omdat we het gewoonweg op dat moment niet kunnen verwerken.
Na heel wat jaren hebben we het geheugen al aardig gevuld met van alles en nog wat. En een flink deel er van zit in ons onderbewuste.
Wanneer we ouder worden hebben we allemaal een moment van bezinning. Is dit het leven? Wil ik dit uit het leven halen? Wat wil ik eigenlijk in het leven bereiken? Waarom ben ik hier? Door te reflecteren zie je waar je als persoon tegen aan loopt. Je worstelingen kunnen te maken hebben met nare emoties uit het verleden die je nog niet op een gezonde manier hebt losgelaten.
Als we bepaalde negatieve emoties niet goed doorvoelen en loslaten, dan blijven deze diep opgeslagen in ons onderbewuste. Het is dan lastig om er op een latere leeftijd nog goed bij te kunnen. Je kunt in de veronderstelling zijn dat deze herinneringen en emoties zijn verdwenen. Dat is in werkelijkheid natuurlijk niet zo. Ons geheugen is net als een “black box” van een vliegtuig, alles blijft er op staan, of wij dat nou willen of niet. Alle herinneringen blijven altijd onderdeel van ons geheugen.
Wat belangrijk is, is dat we gaan kijken naar waar we tegenaan lopen; wat willen we begrijpen en welke boodschap heeft de herinnering? Met als doel om je negatieve emoties op een gezonde manier te helen en zo terug te keren naar jezelf.
Om die reden gaan we de herinneringen oftewel het geheugen afpellen als een ui, laag voor laag om tot de kern te komen. Doordat sommige herinneringen en emoties diep weggestopt zitten in het onderbewuste, kan het meer inspanning vergen om erbij te kunnen komen. Meditatie kan je helpen om toegang te krijgen tot het onderbewuste.
“In is the only way out.”
-Sadhguru-
Mediteren heeft vele voordelen, waar terugkeren naar je pure zelf één van is. Het helpt je toegang te verkrijgen tot je onderbewuste. Dit helpt bij het afpellen en begrijpen van de herinneringen in het onderbewuste waar ook trauma’s staan opgeslagen. Er zijn veel meditatietechnieken, één daarvan is de Primordial Sound Meditation die Deepak Chopra vanuit India naar het Westen heeft gebracht. Wij leren mensen mediteren volgens deze meditatietechniek. Met Primordial Sound Meditatie krijg je op een diepere laag toegang tot je onderbewuste en kun je werken aan het doorvoelen van die weggestopte emoties van vroeger om deze uiteindelijk op een gezonde manier los te laten.
Dit hoef je niet alleen te doen, door middel van sparren met een Life Coach, leer je begrijpen hoe je deze lagen kan doorbreken, hoe je de ui kan afpellen om tot de kern te komen en weer langzamerhand terugkeert naar je pure zelf. Wil je hieraan werken? Ben je bereidt om de ui af te pellen? Wij zijn er om je op deze reis te ondersteunen. Plan je 30 minuten gratis intake om meer informatie te krijgen.
Zo word je onderdeel van een beweging op aarde waarbij zonder enige moeite de stroom van het leven wordt gerealiseerd: The Effortless Movement.