Wat is een vriendschap?
Ja, wat betekent vriendschap eigenlijk? Dat was een vraag die regelmatig in mijn gedachten opdook. Met wie kan ik bevriend zijn?
Tegenwoordig kijk ik anders naar het onderwerp “vriendschap”. Voor mij is vriendschap een liefdevolle band. Het is een relatie die je met iedereen kunt aangaan. Een relatie zonder verwachtingen, sociale druk en gecompliceerde regels. Een band waar grenzen vanzelfsprekend zijn, zonder oordelen. Waarbij je jezelf volledig kunt zijn, je pure zelf.
Ik wil alleen nog maar vriendschappen aangaan die gelijkwaardig en gezond zijn, zonder angsten. Vriendschappen waarbij ik niet alleen hoef te worstelen en waarbij ik mezelf niet hoef op te dringen om de vriendschap te behouden. Juist het gevoel dat een vriendschap moeiteloos standhoudt, waar wederzijds respect en het stellen van grenzen vanzelfsprekend zijn.
Ik krijg nu een benauwend gevoel als een vriendschap niet wederzijds is. Doordat ik dan niet eerlijk ben tegenover mezelf en de ander, omdat ik probeer zo'n vriendschap in stand te houden. Het kost me nu veel energie, terwijl ik me daar vroeger niet bewust van was. Ik was constant bezig met het overbruggen van de tekortkomingen in een vriendschap, alleen maar om mezelf een goed gevoel te geven, wat eigenlijk onterecht was. Als een vriendschap niet goed aanvoelt, is het beter om het los te laten.
Waarom bestempelen we een vriendschap tot “beste” vriend(in)?
In mijn jeugd werd ik veel gepest, zowel op school als in de buurt. Dit maakte het bijna onmogelijk om vrienden te maken, laat staan een "beste" vriend of vriendin.
Terwijl de meeste om mij heen wel een “beste” vriend(in) hadden, was dat bij mij niet het geval. Vriendschappen veranderden regelmatig door onderlinge onenigheid en jaloezie. Toch verlangde ik als kind ook naar zo'n hechte band, iemand om mee te spelen, samen avonturen te beleven, gewoon plezier te hebben. Door bijna geen vrienden te hebben, kreeg ik sterk het gevoel dat ik nergens bij hoorde. Waardoor ik me eenzaam en buitengesloten voelde, omdat het lastig was om een hechte vriendschap te sluiten. Het niet ontvangen van uitnodigingen voor verjaardagfeestjes of simpelweg niet gevraagd worden om tussen de middag bij iemand te spelen en te eten, versterkte dit gevoel alleen maar. Ik voelde me onzichtbaar, alsof ik niet goed genoeg was om mee bevriend te zijn.
Vaak hebben we wel een idee van hoe een hechte vriendschap eruit zou moeten zien, echter willen we soms niet toegeven wanneer deze niet gezond is. Dit is ook zoals we het meekrijgen vanuit de maatschappij, waar een bepaalde ongeschreven sociale druk heerst. Van jongs af aan worden we al gevormd door dit systeem; thuis, op straat, op school, tijdens het sporten, overal eigenlijk. We groeien op met bepaalde verwachtingen, oordelen en conditioneringen die onze kijk op vriendschappen beïnvloeden.
Voor mij is deze manier van denken verleden tijd. Wat ik me tegenwoordig afvraag is: wat wordt er eigenlijk bedoeld met het label “beste” voor een vriend of vriendin? Het lijkt soms meer een etiket dan een echte betekenis te hebben. Alsof er een ongeschreven regel is dat je alleen echt aan elkaar verbonden bent en dingen samen "moet" doen als je "besties" bent. Maar betekent een hechte vriendschap altijd dat je elkaar als "beste" moet bestempelen? Ik geloof niet dat het streven naar "beste vrienden" een doel op zich moet zijn; de hechte band ontstaat vanzelf als er ruimte voor is.
Toch wordt het al vanaf een hele jonge leeftijd met de paplepel ingegoten. Als je geen beste vriend of vriendin hebt, lijkt het alsof er iets mis met je is en misschien word je zelfs verteld dat je eraan moet werken. Alsof het ontbreken van een beste vriend(in) van invloed zal zijn op de rest van je leven.
Waardoor kunnen we sociale druk ervaren?
Heel eenvoudig, je wilt erbij horen. Je wilt ook onderdeel zijn van de maatschappij, want anders voel je je anders dan anderen, oftewel buitengesloten en alleen, dat is toch helemaal niet leuk! Dat is de drijfveer om toch te gaan voldoen aan de ongeschreven regels vanuit de maatschappij. Zolang we hier gezamenlijk geen verandering in brengen, werkt dit door op de volgende generaties. Met de opkomst van sociale media wordt het alleen maar ingewikkelder. Hierdoor wordt de noodzaak om het te doorbreken alleen meer.
Met deze manier van denken concludeer ik dat het hebben van een “beste” vriend(in) onbelangrijk is. Het afgelopen jaar heb ik daar hard aan moeten werken, accepteren en loslaten. Alleen voelen was niet fijn, helaas moest ik er doorheen. Juist op dat moment verlangde ik eigenlijk naar beste vriendschappen, als ik het gevoel van alleen zijn maar kon ontlopen. Met hulp, gesprekken en soms ook frustraties, heb ik hard mijn best moeten doen om van deze gedachtegang los te komen. Ik ben erg blij dat mijn kijk op dit onderwerp nu anders is. Wat ik hieruit heb geleerd, is dat zelfliefde en bevriend zijn met jezelf eigenlijk veel belangrijker zijn dan al het andere. Alleen op deze manier kan je gezonde en waardevolle relaties met andere opbouwen, waarbij je elkaar accepteert en je volledig mag zijn zoals je bent.
“If you make friends with yourself, you will never be alone.”
- Maxwell Maltz -
Het besef hiervan zou kunnen helpen bij het omgaan met de sociale druk vanuit de maatschappij. Het kan ervoor zorgen dat je weloverwogen keuzes zal gaan maken, die voor jou goed aanvoelen. Bovendien kan het meer ruimte en vrijheid geven om niet alles vanuit een verplichting te doen, maar juist vanuit liefde, liefde voor jezelf en voor anderen.
Temidden van de sociale druk naar de zoektocht van ware vriendschap, leer je de ware betekenis van vriendschap kennen: liefdevol, zonder verwachtingen, zonder oordeel en vooral, met jezelf als jouw belangrijkste metgezel: The Effortless Movement